edukativni portal

12344kk

12344kk

12344

više informacija

Klasična spirala (spirala sa bakrom, bakarna spirala, IUD)

Bakarna spirala je mala plastična figura u obliku slova T koju u maternicu postavlja ginekolog. Bakarna spirala spriječava eventualno oplođeno jajašce da se učvrsti u maternici. Ne sadrži hormone, već je obavijena tankom bakarnom žicom koja onemogućava spermatozoide da oplode jajnu ćeliju. Pored toga, bakarna spirala, posredstvom djelovanja bakarnih jona, inaktivira djelovanje mnogih enzima u maternici i pospješuje upalnu reakciju, čime inaktivira i same spermatozoide. Mehanizam djelovanja spirale se zasniva na sterilnoj upali sluznice maternice, koja se dešava uslijed prisustva stranog tijela, u ovom slučaju spirale. Ovakav sterilni upalni odgovor maternice ima spermicidno dejstvo.

Pouzdanost: visoko pouzdana

Prednosti

  • Pruža kontraceptivnu zaštitu u periodu od 3-10 godina.
  • Može se koristiti tokom dojenja..

Nedostaci

  • Pogodna je za žene koje su rodile i koje nemaju tendenciju zapaljenja maternice.
  • Može da izazove obilnija i dugotrajnija krvarenja.
  • Ne štiti od spolno prenosivih bolesti.

Spirala ne može da pređe iz maternice u krvotok.

Spirala sa bakrom se razlikuje od spirale sa hormonom
Spirala sa hormonom (IUS) i bakarna spirala (IUD) imaju sličan oblik, oba mora postaviti ginekolog i tu sva sličnost između ove dvije metode kontracepcije prestaje.

IUD je stariji oblik kontracepcije, čija primjena dovodi do pojave obilnih i ponekad bolnih menstrualnih krvarenja. Sastoji se od bakarne žice namotane oko uspravnoga kraka uloška koja se ponaša kao strano tijelo unutar maternice. Njen glavni učinak je smanjenje pokretljivosti spermatozoida, čime se spermatozoidima onemogućuje da doputuju do jajovoda, odnosno jajne ćelije.

IUS je hormonska metoda kontracepcije, jer sadrži rezervoar sa hormonom. Iz rezervoara se oslobađaju male doze hormona direktno u sluznicu maternice. Učinak hormona levonorgestrela manifestuje se u zgušnjavanju cervikalne sluzi, čime se onemogućava pokretljivost spermatozoida. Osim toga hormon mijenja mikrookolinu unutar maternice i jajovoda, čime se onemogućuje oplodnja jajne ćelije. Također, stanjuje sluznicu maternice, čime je čini neprikladnom za implantaciju embrija. Upravo zbog stanjenja sluznice maternice menstrualna krvarenja postaju oskudnija i kraća. Kraće menstruacije dovode do povećanja hemoglobina u krvi i feritina u serumu, čime se povećavaju zalihe željeza. Žene koje primjenjuju IUS rjeđe su anemične od žena koje primjenjuju IUD kao i od onih s obilnim menstrualnim krvarenjima bilo kog drugog uzroka.

Vrste kontracepcije » Klasična spirala